Het ontstaan van het plan EBO

Het ontstaan van het plan EBO

In 1988 wilde de politie, omdat het niet tot haar taak behoorde, de totstandkoming van het plan EBO bij objecten in de high security-risico sector niet op zich nemen.

Een rijksoverheidsfunctionaris ging met de nodige flair bij de 5 burgemeesters langs om te lobbyen met het voor ogen gestelde doel voor het verkrijgen van het mandaat om in uniformiteit de plannen EBO te realiseren en te onderhouden. En de rijksoverheidsfunctionaris kreeg het mandaat.

Er ontstond een grensoverschrijdende samenwerking tussen alle partijen, te weten directie high security-risico bedrijf, burgemeester, hoofdofficier van justitie, politiekorpschef en de organisatie die de rijksoverheidsfunctionaris vertegenwoordigde.

De rijksoverheidsfunctionaris mocht de werkgroep EBO aansturen, de burgemeester voorzitter van de stuurgroep EBO en uiteraard de lokale driehoek.

In 1992 ontwikkelde DHM het format voor het plan EBO

In 2005 werd deze grensoverschrijdende samenwerking overgenomen door het Bureau CCB van de politie. Het bureau CCB maakte aan de hand van het DHM format plan EBO het werk af naar het huidige overheidsformat, inclusief het er aan verbonden operationele politieplan

In 2008 kwam door veranderende regelgeving de toezichthoudende taak op het plan EBO in een vacuüm terecht. Eind 2008 werd dit gerepareerd

Uiteindelijk werd in 2016 werd de toezichthoudende taak op het plan EBO, inclusief de naadloze aansluiting op het plan IBO overgedragen aan de Inspectie Justitie en Veiligheid.