CER-Richtlijn 

(Critical Entities Resilience)

Verantwoording

vanuit 

CER-Richtlijn

Welke sectoren en organisaties vallen onder de CER-richtlijn?

De CER-richtlijn richt zich op het verhogen van de fysieke weerbaarheid van zogenaamde ‘kritieke’ entiteiten die essentiële diensten verlenen binnen de volgende sectoren: energie, drinkwater, transport, digitale infrastructuur, levensmiddelenindustrie, gezondheidszorg, infrastructuur voor de financiële markt, afvalwater, overheidsdiensten, bankwezen en ruimtevaart.

De ministeries die verantwoordelijk zijn voor deze sectoren beoordelen aan de hand van een risicobeoordeling welke organisaties als kritieke entiteit worden aangewezen. Daarbij wordt in ieder geval gekeken naar de mate waarin een organisatie een dienst verleent die onmisbaar is voor het functioneren van maatschappelijke functies en/of economische activiteiten. Organisaties die in het verleden al eerder door de overheid zijn aangemerkt als ‘vitale aanbieder’ worden onder de CER-richtlijn in elk geval aangewezen als kritieke entiteit, als ze binnen één van de bovengenoemde sectoren actief zijn

Indien een organisatie is aangewezen als kritieke entiteit, dan wordt de organisatie hierover geïnformeerd door het verantwoordelijke ministerie. Dit gebeurt zo snel mogelijk na de inwerkingtreding van de wet (eind 2024). Na aanwijzing hebben organisaties nog 10 maanden om aan de wet te voldoen.

Welke verplichtingen schrijft de CER- richtlijn voor?

De belangrijke onderdelen van de verplichtingen van de richtlijn zijn:

Wat doet de overheid?

De CER-richtlijn verplicht de landen van de EU om kritieke, essentiële en belangrijke organisaties te helpen bij het verbeteren van hun weerbaarheid tegen fysieke risico’s. De overheid moet elke 4 jaar voor iedere sector een risicobeoordeling uitvoeren en die delen met kritieke entiteiten in die sector. De overheid kan verder ondersteuning geven door informatie-uitwisseling, het maken van richtlijnen en het aanbieden van instrumenten om de weerbaarheid van organisaties te verhogen, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van een risicobeoordeling.

Wat kunnen organisaties doen om zich voor te bereiden?

Voordat de nationale wetgeving er is, kunnen organisaties zich alvast voorbereiden op hun zorgplicht. Dat kunnen zij doen door maatregelen te nemen die de veiligheid en weerbaarheid van hun processen en diensten verbeteren. Bijvoorbeeld:

Voor wie?

Wanneer?